Om mig
Hej! Jag som skriver bloggen heter Maria. Jag lever tillsammans med min man Trond och vårt barn Émile, född i oktober 2009. I september 2012 flyttade vi från vårt hem i Nord-Norge till Sydamerika för att följa våra drömmar om att köpa oss en tomt för att bygga oss ett lerhus, odla vår egen mat, oskola och leva ett liv närmare naturen. Våra drömmar har ännu inte gått i uppfyllelse och istället fastnade vi med en massa annat kul på vägen. I fyra år har vi rest runt i Sydamerika, Sverige och Norge, hållit i workshops om raw food, hantverkat, varit med och startat en tidning, men mest av allt njutit av livet och den enorma friheten.

Vem är jag?

Jag är utbildad inom sömnad och socialantropologi. Jag har studerat på lite olika platser i världen och bott tolv år i Nord-Norge där jag har jobbat inom film och teater samt gjort en fin utställning och en liten bok om hur man bär barn i olika kulturer. Jag har det senaste året också varit med och startat den nya, fantastiska föräldratidningen Nära barn. Där är jag redaktör för en vinjett som heter Världen och som tar upp föräldraskap men också andra aspekter av barns liv, i olika kulturer. Det är ett himla kul jobb!

Vaddå inte gå i skola?

Vi tror på unschooling, en filosofi som handlar om att låta barnen lära av lust istället för av tvång. Du kan läsa mer om det under rubriken Skola/oskola till höger.

Vad är Höstlycka?

Denna blogg hette tidigare Höstlycka. Höstlycka var till en början inte en blogg, utan ett album där min familj, som bor långt bort från mig, skulle kunna se bilder på allt fint jag hade sytt till min kommande bebis. Tanken var att den skulle ligga uppe den hösten och sedan tas bort efter att barnet var fött. Så blev det inte. Jag började skriva små försvarstal om vårt val att föda hemma för att lugna oroliga familjemedlemmar. När mitt barn var fött kände jag att det var en miljon saker jag plötsligt var tvungen att ta ställning till, och sedan argumentera för, inför släkt och vänner. Jag skrev om allt och hänvisade till min blogg när folk frågade eller kritiserade mig. Det blev vinter och sen vår, och bloggen låg kvar. Ganska snart började jag få fler besökare, och fort utvecklade sig bloggen till det den är idag.

När det hade gått några år kände jag att jag ville förnya utseendet på bloggen, samt passa på att byta namn. Vad skulle passa bättre än Vilda barn? Om vild är motsatsen till lydig så väljer jag vild. Jag älskar barn som aldrig har lärt sig att sitta stilla, barn som gör som de vill, barn i kläder smutsiga av lek och bus. Jag älskar att se barn ute i naturen, plaska i pölar, gå i gräs. Det lyser om dem.

Om vild är motsatsen till tämjd eller odlad så väljer jag också vild. Vilda djur, vild mat, vild natur.

Ur ett politiskt perspektiv står jag alltid på de vildas sida. De vilda som kämpar, de vilda i stan, de vilda i skogen och de vilda i sinnet.


2 kommentarer:

 1. Hej Maria! Hoppas allt är fint med dig.
  Jag heter Saga och studerar etnologi på Södertörns högskola, och skriver just nu en b-uppsats om föräldrabloggar. Det skulle vara hemskt roligt att intervjua dig kring det, så skicka gärna ett mail till mig (sagakaka snabela hotmail) om du har tid och lust!
  Tack på förhand,
  Saga

  SvaraRadera
 2. Oh Lord! Jag blev precis kär i dig. <3 Tack för att du finns!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du kommenterar, och läser alla kommentarer med stort intresse!